Αμνιοπαρακέντηση

Η αμνιοπαρακέντηση είναι μια εξέταση που γίνεται μετά την 16η εβδομάδα κύησης
Δίνει πολύ ακριβή αποτελέσματα για τις γενετικές ανωμαλίες, σύνδρομα και ασθένειες.

Συνήθως γίνεται σε εγκύους όταν υπάρχει κάποια ένδειξη από το υπερηχογράφημα και πρέπει να πραγματοποιείται σε όλες τις έγκυες με ηλικία άνω των 40 ετών. 

Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία της μητέρας τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών και συνδρόμων, όπως το σύνδρομο Down.

Συνιστάται να γίνεται:

  • όταν υπάρχει προηγούμενο παιδί ή μέλος της οικογένειας με κάποια ανωμαλία
  • όταν υπάρχει ιστορικό με παιδί που έχει γεννηθεί με νευρολογικό πρόβλημα
  • η μητέρα είναι φορέας κάποιας ασθένειας που συνδέεται με το φύλο κ.α.
  • όταν υπάρχει υποψία ανωμαλίας από το υπερηχογράφημα

    Πώς γίνεται η αμνιοπαρακέντηση 
  • Διαγνωστική επεμβατική εξέταση, η αμνιοπαρακέντηση έχει μπει στην κλι­νική πράξη από τη δεκαετία του ’70. Ουσιαστικά, με την αμνιοπαρακέ­ντηση γίνεται λήψη αμνιακού υγρού, κυρίως για να διερευνηθεί ο καρυότυ­πος, δηλαδή το σύνολο των χρωμοσω­μάτων του εμβρύου. 
  • Ο γυναικολόγος -εξειδικευμένος στην εμ­βρυο­­μητρική ιατρική- με τη βοήθεια του υπέρηχου βρίσκει ένα θύλακο αμνιακού υγρού ελεύθερο από μέλη εμβρύου. 
  • Στη συνέχεια, εισάγει διαδερμικά τη βελόνα (υπό συνεχή υπερηχογραφικό έλεγχο) και αναρροφά αμνιακό υγρό. Το αμνιακό υγρό είναι ένα πολύτιμο βιο­λογικό υλικό για την προγεννητική διά­γνωση χρωμοσωμικών ανωμαλιών, καθώς περιέχει πολλά είδη κυττάρων του εμβρύου (αμνιοβλάστες, δηλαδή κύτταρα από τους εμβρυϊκούς υμένες, κύτταρα από το ουροποιητικό, από την επιδερμίδα του εμβρύου, καθώς και από τη στοματοφαρυγγική του κοιλότητα) που βοηθούν στο να μπορεί να βγει ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα όσον αφορά τον καρυότυπο του   εμβρύου. Η εξέταση γίνεται από τη 16η μέχρι την 20ή εβδομάδα της κύησης. Τα πρώτα αποτελέσματα βγαίνουν μέσα στις 3 πρώτες ημέρεςκαι τα ολοκληρωμένα έπειτα από 15 ημέρεs.
Αμνιοπαρακέντηση
Οι επιπλοκές της αμνιοπαρακέντησης είναι σπάνιες.

1, Μόλυνση

2. Αιμορραγία

3.Αποβολή {<0,5%}

Το πλεονέκτημα της αμνιοπαρακέντησης είναι ότι είναι δυνατή η εκτέλεση της λόγω ανατομικών συνθηκών [ θέση μήτρας ,θέση πλακούντα, σωματική διάπλαση της εγκύου] .